Nalewka malinowa

Tworzenie domowych nalewek to dla wielu hobby dające dużo satysfakcji, ale też możliwość zrobienia własnego, zdrowszego alkoholu smakowego. Nalewka malinowa to nie tylko smaczny napój alkoholowy, to także napój który może podreperować nasze zdrowie.

Właściwości lecznicze nalewki malinowej

Nalewka malinowa posiada wiele właściwości leczniczych. Ze względu na swoje liczne kwasy organiczne przyczynia się do oczyszczenia organizmu z toksyn. To idealny wspomagacz podczas okresu jesienno zimowego, szczególnie podczas grypy lub przeziębienia. „Malinówka” dodawana np. do herbaty działa jako środek napotny (podobnie jak aspiryna).

Znane są także właściwości rozkurczowe nalewki z malin, które mogą wspomóc kobiety w przypadku bólów menstruacyjnych.

Przepis na nalewkę malinową

Czas przygotowania: 4-7 miesięcy
Baza: Maliny, Spirytus
Pojemność: 2,5 litra

Składniki

  • 1 kg świeżych malin
  • 0,5 l spirytusu 96%
  • 0,5 l wódki 40%
  • 450 g cukru

Przygotowanie

  1. Maliny umyj, przebierz i odrzuć nadpsute.
  2. Zasyp maliny cukrem (dodaj odrobinę spirytusu aby uniknąć sfermentowania) i pozostaw zamknięte w słoiku na 3 dni.
  3. Przez 3 dni obracaj i wstrząsaj słoikiem tak, aby cukier i alkohol dotarł do wszystkich malin.
  4. Po 3 dniach zalej całość alkoholem i pozostaw na 6 dni.
  5. Po 6 dniach owoce odsączamy i sok z alkoholem przelewamy do butelek.
  6. Nalewka malinowa jest gotowa po 3 miesiącach, lecz najlepiej jeżeli przeczeka w butelkach co najmniej 6 miesięcy.

No Replies to "Nalewka malinowa"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.