Bloody Mary (Krwawa Mary)

Bloody Mary (po polsku: Krwawa Mary) to chyba najbardziej znany sposób na kaca. Popularny Pick-me-up oprócz lodu składa się z wódki (w myśl zasady czym się strułeś tym się lecz), soku pomidorowego (uzupełnia potas w organizmie), cytrynowego (witamina C) oraz przypraw: pieprzu, sosu Wochestershire oraz Tabasco. Drinka przystrajamy cytryną, a niektórzy dorzucą do niego także seler naciowy.

 

Bloody Maria (wersja z tequilą)

Odmianą Krwawej Mary w wersji latynoskiej jest Bloody Maria, przepis na ten drink różni się bazą, 40 ml wódki zastępujemy 40 ml tequili.

Przepis na Krawą Mary

Czas przygotowania: 5 minut
Baza: wódka, sok pomidorowy
Pojemność: 150-160 ml

Składniki

  • 40 ml wódki (lub tequili)
  • 100 ml soku pomidorowego
  • 10 ml soku cytrynowego
  • kilka kropel sosu worchestershire i tabasco
  • pieprz
  • kostki lody i cytryna (do przystrojenia)

Przygotowanie

  1. Wódkę, sok cytrynowy, przyprawy oraz sosy mieszamy z lodem w szklanicy barmańskiej.
  2. Wlewamy przez sitko do szklanki.
  3. Dolewamy sok pomidorowy.
  4. Przystrajamy plasterkiem cytryny i opcjonalnie selerem naciowym.

No Replies to "Bloody Mary (Krwawa Mary)"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.